Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Бгакті-йога: шлях духовної відданості

Photo of author
Written By Sumantra Yoga

Намасте! Мене звати Сумантра. Я звичайна людина яка закохана в життя та йогу. Безмежно рада дітились із Вами знаннями про йогу у своєму блозі.

iHerb WW

Бгакті-йога є одним із чотирьох основних йогічних шляхів до просвітлення. Бгакті означає «відданість» або «любов», і цей шлях містить різні практики для об’єднання бгакті (практика Бгакті-йоги) з Божественним. Бгакті-йога вважається найпростішим шляхом йоги для освоєння та найпрямішим методом відчути єдність розуму, тіла та духу. У той час як хатха-йога потребує сильного та гнучкого тілараджа-йога вимагає дисциплінованого та зосередженого розуму, а джнана-йога вимагає гострого інтелекту, єдина вимога для Бгакті-йоги – це відкрите, любляче серце. Але Бгакті-йога добре доповнює інші шляхи йоги, і кажуть, що джнана (знання або мудрість) з’являється сама собою, коли ви займаєтесь відданим практикам Бгакті-йоги.

Ця глибоко духовна практика значною мірою спирається на індуїстський пантеон божеств. Кожне з цих божеств розглядається як репрезентація олюдненого аспекту єдиного Божества або Брахмана – приблизно так само, як християнські святі представляють конкретні атрибути та якості Бога. Використання індуїстських божеств у Бгакті-йозі може бути великою перешкодою для західних практиків, особливо для тих, хто має глибоке релігійне походження. Але використання індуїстських божеств для цієї практики не є обов’язковим – насправді, пошук власного об’єкта (об’єктів) відданості буде ще ефективнішим у досягненні йоги (єдності) з Божественним.

Є дев’ять основних практик Бгакті-йоги, які можна практикувати окремо або разом. Кожна з цих практик створює певну бхаву (почуття), яка звертається до різних внутрішніх конституцій практика.

Answear UA

Дев’ять практик відданості

  • Шравана – «слухання» стародавніх писань, особливо потужно, якщо їх розповідає святий або справжній бхакта.
  • Кіртана – «спів» релігійних пісень, зазвичай практикується у груповому форматі виклику та відповіді.
  • Смарана – «згадування» Божества шляхом постійної медитації на його ім’я та форму.
  • Падасевана – «служіння біля ніг» Божества, яке включає практику карма-йоги (безкорисливе служіння) з бгакті (відданістю).
  • Арчана – «ритуальне поклоніння» Божеству через такі практики, як пуджа (поклоніння божеству) і гаван або хома (пожертва вогню).
  • Вандана – «прострація» перед зображенням обраного образу або уявленням Божества.
  • Дасья – «беззаперечна» відданість Божественному, що передбачає культивування служіння волі Бога замість власного его.
  • Сакх’я – «дружба» і стосунки, встановлені між Божественним і відданим.
  • Атманіведана – «самовіддача» і повна віддача себе Божеству.

Найпопулярнішим напрямком Бгакті-йоги на Заході є Кіртана (зазвичай називається Кіртан), з національними та місцевими Кіртан-валами, які щотижня виконуються у малих і великих містах. Бгакті-йогу можна практикувати самостійно або інтегрувати в інші види йоги чи духовні практики.

Переваги Бгакті-йоги величезні, як пише Свамі Шивананда: «Бгакті пом’якшує серце та усуває заздрість, ненависть, хіть, гнів, егоїзм, гордість і зарозумілість. Це вселяє радість, божественний екстаз, блаженство, спокій і знання. Зовсім зникають усі турботи, й тривоги, страхи, душевні муки й негаразди. Відданий звільняється від самсаричного колеса народжень і смертей. Він досягає безсмертної обителі вічного миру, блаженства та знання».

Основною метою виконання практики Бгакті-йоги є досягнення духовної чистоти та відчуття найвищого блаженства через глибоке віддання Божеству.

Намасте 🙏

iHerb WW
iHerb WW